Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Το άγχος ανοίγει την πόρτα στον καρκίνο

Aιμιλία Σταθάκου
Το άγχος ανοίγει την πόρτα του οργανισμού στον καρκίνο… Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αναμένεται διπλασιασμός των κρουσμάτων της νόσου μέχρι το 2020 και ένας από τους βασικούς λόγους είναι το στρες που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει θετικός συσχετισμός μεταξύ ανάπτυξης άγχους και καρκίνου, καθώς επίσης και της προόδου της ασθένειας.
Έχει διαπιστωθεί ότι, όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, φυσικές αλλαγές εμφανίζονται μέσα στο σώμα του. Αυτό το οδηγεί στην ευαισθησία και το κάνει ευάλωτο σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αντιθέτως, έχει καταδειχθεί ότι τα θετικά μηνύματα από τον εγκέφαλο μπορούν να ενισχύσουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιταχθεί στην ασθένεια.
Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα για τη θεραπεία της νόσου είναι πολύ ελπιδοφόρα. Η μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος «δείχνει» ότι θα οδηγήσει σε θεραπείες εξατομικευμένες με λιγότερες παρενέργειες και πολύ πιο αποτελεσματικές.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν, μεταξύ άλλων, από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) στο πλαίσιο του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, το οποίο άρχισε χθες τις εργασίες του στην Αθήνα.
Για τα θέματα του Συνεδρίου μίλησαν ο Βασίλης Γεωργούλιας, πρόεδρος της Ένωσης, η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Άννα Ευφραιμίδου και ο Γεράσιμος Αραβαντινός, αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου.
Οι ομιλητές τόνισαν πως «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα της θεραπείας του ασθενούς με καρκίνο και ολοένα και περισσότερο καθίσταται αναγκαίο να εμπεδωθεί σε όλους μας η συνείδηση ότι ο ασθενής με καρκίνο χρειάζεται μια πολυδιάστατη αντιμετώπιση, η οποία και θα εμπλέκει περισσότερες από μία ιατρικές ειδικότητες».
Το θέμα του κληρονομικού καρκίνου θα αναπτύξει ως κύριος ομιλητής ο καθηγητής Livingston, από το Πανεπιστήμιο του Harvard, ερευνητής και πρωτοπόρος στο θέμα της κληρονομικότητας του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Για συνέχεια βλέπε εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Γι αυτό/ την ψυχολογική διάσταση του καρκίνου, άκουγα ήδη κατά κόρον όταν δούλευα σε αντικαρκινικό Ν/μείο (Άγιος Σάββας), ως τώρα που είμαι σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που συναντιούνται εκεί κι άλλες συνισταμένες ψυχικής διάστασης και σωματικών προβλημάτων, με κορυφαίο το θέμα του καρκίνου σε συχνότητα..
    Τι κάνουμε με το στρές, ώστε να μη μετατραπεί σε αγχώδη διαταραχή, ή σε καρκίνο, ή σε καρδιαγγειακά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναΐς
    Δύσκολη ερώτηση. Δεν μπορεί να πει κανείς να μην αγχωνόμαστε γιατι το άγχος δεν ακούει σε διαταγές. Απλώς αποφεύγουμε κατά το δυνατόν στρεσσογόνες καταστάσεις, προσπαθούμε να χαλαρώνουμε, δεν καπνίζουμε και δεν πίνουμε πολύ (λίγο ποτό χαλαρώνει), κάνουμε υγιεινή διατροφή με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αποφεύγουμε τα λιπαρά και το πολύ φαγητό που στρεσσάρει τον οργανισμό και το πεπτικό σύστημα. Πιστεύω επίσης πως το στρες είναι επιβοηθητικός παράγοντας για την εκδήλωση ασθενειών, δεν τις δημιουργεί μόνο του. Αν μπορούμε τέλος κάνουμε κάποια μορφή ανάλυσης του χαρακτήρα μας μόνοι μας ή με τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου.
    Καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή