Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Κάντε παρέες με φίλους

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr
Περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες είναι οι τρεις λέξεις-κλειδιά για μια χαρούμενη ζωή μετά τη συνταξιοδότηση, αφού σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, το «κλείσιμο» στην οικογένεια, τα εγγόνια και τα παιδιά, αποτελεί μάλλον αρνητικό παράγοντα για την ψυχολογία των συνταξιούχων.
Η ανακάλυψη νέων ενδιαφερόντων, η συμμετοχή σε ομάδες με κοινές δραστηριότητες και η σύναψη φιλικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους εκτός οικογενείας, είναι μερικές μόνο από τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες που ταυτοποίησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, για μια πιο χαρούμενη ζωή για τους συνταξιοδοτημένους.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ανάληψη της ευθύνης της ανατροφής των εγγονιών, όχι μόνο δεν είναι πανάκεια για την ευτυχία για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο, αλλά αποτελεί και τροχοπέδη για μια περισσότερο ευχάριστη ζωή καθώς ο χρόνος που διατίθεται στα εγγόνια μειώνει τον χρόνο κοινωνικοποίησης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 300 συνταξιούχοι, από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τη ζωή τους στο σπίτι, για τις σχέσεις, τα χόμπι τους και τις οικογένειές τους.
Εν συνεχεία, με τη χρήση ενός συγκεκριμένου ψυχολογικού μοντέλου αξιολόγησης, «υπολογίστηκε» το ποσοστό ευτυχίας των ζωών των συμμετεχόντων, από το οποίο προέκυψε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια δεν έχουν καμία σχέση με το πόσο κάποιος είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του και ότι όσοι είχαν ξεκινήσει να ασχολούνται με νέα χόμπι, να κοινωνικοποιούνται μέσω ομάδων κοινών ενδιαφερόντων και να κάνουν καινούργιους φίλους, ήταν κατά 30% περισσότερο ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, από όσους δεν κάνουν τίποτα απ’ όλα αυτά. Μεταξύ των περισσότερο χαρούμενων συνταξιούχων, ήταν αυτοί που είχαν μια έκταση γης για καλλιέργεια, όσοι ξεκίνησαν δραστηριότητες που σχετίζονται με τέχνη και όσοι ανήκαν σε κάποια ομάδα με κοινό ενδιαφέρον τη λογοτεχνία.
Αγχος
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Ολιβερ Ρόμπινσον, σε δηλώσεις του στους «Τάιμς του Λονδίνου», «διαλύεται η ιδέα ότι σύνταξη σημαίνει κάθομαι σπίτι και προσέχω τα εγγόνια μου. Μπορεί να είναι ευχάριστα, αλλά η ενασχόληση μαζί τους είναι σκληρή δουλειά και αυτό το γεγονός φαίνεται ότι υπερισχύει της ευχαρίστησης που προσφέρουν. Επιπλέον, η συνεχής επαφή με μικρά παιδιά προκαλεί και λίγο άγχος σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας».
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο επόμενο ετήσιο συνέδριο της Ενωσης Βρετανών Ψυχολόγων και αναμένεται να προσφέρει μια καινοτόμα ματιά στη ζωή των ανθρώπων μετά τη συνταξιοδότηση, αφού όπως δήλωσε ο Ολιβερ Ρόμπινσον: «Η έρευνα ενισχύει την ιδέα ότι κάποιος πρέπει να απολαύσει την ξανακερδισμένη ελευθερία του και για να το πετύχει αυτό πρέπει να μην αποσπάται από τις δραστηριότητές του εξαιτίας των εγγονιών του».
Από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου