Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Μετράμε την ευτυχία μας σε σύγκριση με του… γείτονα

Της Ντεμέλσας Βελίκα
Ποιος είπε ότι η δική μας ευτυχία δεν εξαρτάται από αυτή του διπλανού μας; Νέα βρετανική μελέτη αποδεικνύει αυτό που αρκετοί υποψιάζονταν. Μετράμε την ευτυχία μας με βάση αυτήν του διπλανού μας.
Το κλειδί για την προσωπική ευτυχία στη ζωή είναι να βγάζει κάποιος περισσότερα χρήματα από το γείτονα, το συνάδελφο και το συγγενή του, άσχετα με το ύψος του δικού του εισοδήματος, δηλαδή αρκεί να βρίσκεται κανείς σε συγκριτικά καλύτερη οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα από επιστήμονες των πανεπιστημίων Γουόργουικ και Κάρντιφ.
Ακόμα και τα μικρά παιδιά ξέρουν πολύ καλά πόσο δυστυχισμένα γίνονται ξαφνικά, αν το παιχνίδι του διπλανού συνομηλίκου τους είναι πιο λαμπερό.
«Τείνουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, εφόσον έχουμε περισσότερα από τους ανθρώπους γύρω μας», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Κρίστοφερ Μπόις, του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ.
«Μπορεί να έχεις μόλις αγοράσει ένα καινούριο αυτοκίνητο, αν όμως ο γείτονάς σου μόλις αγόρασε ακριβώς το ίδιο, το νέο σου αυτοκίνητο δεν φαίνεται στα μάτια σου το ίδιο καλό, όπως θα συνέβαινε αν μόνον εσύ είχες αυτό το αυτοκίνητο» πρόσθεσε.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science» (Ψυχολογική Επιστήμη), σύμφωνα με το «Live Science», εξηγεί γιατί μπορεί το ΑΕΠ και η ευημερία μιας χώρας να αυξάνονται, όπως επίσης να αυξάνεται διαχρονικά και το ατομικό εισόδημα κάποιου, χωρίς όμως το μέσο επίπεδο ευτυχίας και προσωπικής ικανοποίησης να αυξάνεται εξίσου στις σύγχρονες κοινωνίες.
Για συνέχεια βλέπε εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στη διευθυνση:

7 σχόλια:

  1. Τείνουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, εφόσον έχουμε περισσότερα από τους ανθρώπους γύρω μας»,
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΤΟΥΣ.
    ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Είναι πολύ αληθινό και μακάρι να το καταλαβαίναμε εγκαίρως το πάνω απ' όλα η υγεία. Και έσε τους γείτονες να κάνουν τα δικά τους.
    Καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ποιος να ξέρει άραγε την "ευτυχία"
    του διπλανού του;
    Είναι καλά κρυμμένες οι "ευτυχίες" πίσω από τις κλεισμένες πόρτες και τα βλέφαρα, κι ούτε που τις υποπτεύεσαι αληθινά ώστε να προλάβεις να σκεφτείς να συγκρίνεις με την "ευτυχία" σου..
    Καλό βράδυ.
    Αρκεί λίγη ηρεμία στη σκέψη, απόψε το βράδυ, κι ίσως είναι αρκετή ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρεγγίνα
    Οι ευτυχίες είναι κρυμμένες ενώ οι επιτυχίες φανερές. Αν ο γείτονας είναι πλούσιος μπορεί να τον ζηλεύουμε χωρίς να ξέρουμε αν είναι και ευτυχισμένος.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως οι δυστυχίες είναι καλά κρυμμένες κάτω απο "ευτυχίες" ..επιφανείς και άδειες;;
    Δεν ξέρω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκέφτομαι οτι αληθινές ευτυχίες είναι εκείνες που δεν το βροντοφωνάζουν αλλά το βιώνουν σιωπηλά με απέραντη τρυφερότητα απέναντι στο ιερό, και σεβασμό απέναντι στο θαύμα..
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρεγγίνα
    Πιστεύω ότι την ευτυχία την καταλαβαίνεις μετά, όταν πάψεις να τη ζεις, τη στιγμή που τη ζεις δεν την συνειδητοποιείς. Τη δυστυχία δύσκολα μπορείς να την κρύψεις για πολύ.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή