Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι τρεις βασικές αιτίες της κατάθλιψης

Μερικές από τις φράσεις «βαριέμαι» , «δεν έχω όρεξη», «δεν κάνω τίποτα σωστά», «αφού δεν με θέλει εκείνος/η δεν με θέλει κανείς», είναι χαρακτηριστικές των ατόμων που πάσχουν από ήπια καταθλιπτική διαταραχή. Σε σοβαρότερη μορφή η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε τάσεις αυτοκτονίας  χρόνια χρήση ουσιών, διαταραχή πρόσληψης της τροφής και του ύπνου.
Kατάθλιψη ορίζεται η συναισθηματική διαταραχή του ατόμου όπου κυριαρχεί η θλίψη, η μελαγχολία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και μια γενική στάση αρνητισμού και φαυλότητας.
Αν και τα αίτια της κατάθλιψης είναι αρκετά και οι παράγοντες προέρχονται κυρίως από το ιστορικό του κάθε ανθρώπου, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τρείς πιο γενικές αιτίες που φαίνεται να διακρίνουν αρκετές περιπτώσεις.
1) Αυτολύπηση / Αυτοοικτιρμός.
Πολλές φορές γινόμαστε εχθροί του ίδιου μας του εαυτού και καταντάμε να τον λυπόμαστε για διάφορους λόγους. Τα άτομα με κυρίαρχη την καταθλιπτική διάθεση, τείνουν να λυπούνται τον εαυτό τους και να νιώθουν αβοήθητοι τις περισσότερες φορές αδυνατώντας να αναγνωρίσουν τη πραγματική διάσταση των πραγμάτων καθώς και των επακόλουθων συναισθημάτων τους.
2) Αυτοεπίκριση. Το κυριότερο ίσως χαρακτηριστικό της ψυχολογικής κατάστασης ενός καταθλιπτικού είναι η σχεδόν μόνιμη τάση για κατηγορία του ίδιου του του εαυτού. Νιώθει υπεύθυνος για όλα τα αρνητικά γεγονότα που μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή του, ακόμα και για εκείνα που δεν οφείλονται σε δικά του λάθη, παραλείποντας έτσι αρκετά στοιχεία και ερμηνείες που μπορεί να εξηγείται μια κατάσταση ή συμπεριφορά. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεσπόζει και η ενοχή κυριαρχεί.
3) Οίκτος για τους άλλους ή υπερευαισθησία. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε γνωρίσει κάποιο άτομο που ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το κακό και τη δυστυχία που υπάρχει στον κόσμο, με αποτέλεσμα τη δική του στενοχώρια να μην μπορεί να τη διαχειριστεί και την υπέρμετρη ευαισθησία του για τα κοινά να τη στρέφει ενάντια στον εαυτό του. Φυσικά αυτού του είδους η αντίληψη για τον κόσμο και τα πράγματα μοναδική συνέπεια έχουν την εσωτερική λύπη και μια επικείμενη κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη ως κλινική διαταραχή δεν αποκλείει τη συννοσηρότητα, την συνύπαρξη δηλαδή και άλλης ψυχικής νόσου ή της διπλής διάγνωσης όπως της τοξικομανίας. Η κοινωνία μας είναι η ίδια καταθλιπτική και η νόσος αυτή είναι πλέον το σύμπτωμα παρά η αιτία για την άσχημη συναισθηματική κατάσταση πολλών ανθρώπων σήμερα.
Η ψυχοθεραπεία μαζί με τη χρήση αντικαταθλιπτικών σε ορισμένες κλινικές περιπτώσεις καταπολεμούν αποτελεσματικά αυτή την διαταραχή, ελευθερώνουν το άτομο από τη σκιά της θλίψης και του δίνουν φτερά να ζήσει όπως επιθυμεί.
Εύη Ρομφαία
Κλινική Ψυχολόγος-Σύμβουλος σχέσεων
Αναδημοσίευση από Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

8 σχόλια:

  1. Δουλεύω στην ψυχική υγεία και όλα αυτά μου είναι οικεία καθώς τα "συναντώ" σε διάφορες εκδοχές.. δυστυχώς.
    Παρόλα αυτά είναι ανάγκη να σκεφθούμε αισιόδοξα, όσοι μπορούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναΐς
    Χαίρομαι και το ακούω και γι' αυτό τα σχόλιά σου είναι πολύ ενδιαφέροντα. θα χαιρόμουν να μου έστελνες και σκέψεις σου να τις δημοσιεύσω.
    Η αισιοδοξία πρέπει να είναι καθημερινή μας προσπάθεια. Αλλά δεν τα καταφέρνουμε πάντα. Γι' αυτό χρειάζονται και οι ειδικοί της ψυχικής υγείας. Καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι κι ανησυχώ σοβαρά για το εάν η σημρινή κατάσταση στην Ελλάδα, και η ίσως ακόμη χειρότερη που έρχεται, δημιουργήσει υπόβαθρο για κατάθλιψη σε όλους εμάς τους πολίτες.

    Είναι παράλογο να συμβεί;
    Ανεργία, φτώχια, έλλειψει παιδείας, ανασφάλεια. δεν είναι παράγοντες σημαντικοί;

    Καλησπέρα Κώστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βάσσια
    Καθόλου παράλογο. Παντού, όπου υπάρχουν τέτοιες δυσμενείς εξελίξεις, δημιουργούνται μεγάλη ανασφάλεια, φόβος για το μέλλον, και φυσικά η κατάθλιψη κερδίζει έδαφος. Και δυστυχώς η παρούσα κρίση στη χώρα μας θα κρατήσει καιρό, αν δεν υπάρξει για κάποιο διάστημα και επιδείνωση.
    Την Καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Καλό μήνα επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eγώ πιστεύω ότι πολλά είναι τα άτομα που -δεν θα πω πάσχουν- έχουν κατάθλιψη!.....
    Όμως εγώ αναρωτιέμαι, ειδικά σήμερα στην εποχή μας πως να μην έχεις κατάθλιψη!!!!
    Πραγματικά είναι ενδιαφέρον το θέμα αυτό και σηκώνει πολύ κουβέντα!

    Να είσαι καλά Κώστα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eva F.
    Στην εποχή μας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όντως οδηγούμαστε πιο εύκολα στην κατάθλιψη. Χρειάζονται εσωτερικές αντοχές για να τα ξεπεράσει κανείς. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή