Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Είδη αγχωδών διαταραχών

Οι Αγχώδεις Διαταραχές περιλαμβάνουν τις παρακάτω περιπτώσεις :

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (υπερβολικό άγχος , στενοχώρια και ανησυχία που το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει, χωρίς προφανή αιτία).
Διαταραχή Πανικού με ή χωρίς Αγοραφοβία (συχνές αναπάντεχες καταστάσεις  πανικού, φόβος του ατόμου ότι θα πεθάνει π.χ. από καρδιά και επίμονη ανησυχία μήπως του ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο ξανά, αγοραφοβία).
Κοινωνική Φοβία (φόβος, ντροπή και αμηχανία σε κοινωνικές δραστηριότητες).
Ειδική Φοβία (φόβος για ζώα, υψοφοβία, κλειστοφοβία, φόβος ταξιδιού με αεροπλάνο, πλοίο ή αυτοκίνητο, ενέσεις, θέα αίματος κλπ).
Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή (επαναλαμβανόμενοι ψυχαναγκασμοί  και καταναγκασμοί (συνεχές πλύσιμο χεριών, φόβος μολύνσεων, φόβος χειραψιών, αβεβαιότητα και αμφιβολία αν το άτομο π.χ. έκλεισε το θερμοσίφωνα και επανάληψη ελέγχου, επανάληψη πράξεων κλπ).
Διαταραχή Μετά Από Ψυχοτραυματικό Στρες (εμφανίζεται σε άτομα που τους έχει συμβεί ένα σοβαρό τραυματικό περιστατικό, π.χ. το να έχει γίνει μάρτυρας ή να έρθει αντιμέτωπος κανείς με το θάνατο ή με σοβαρό τραυματισμό).
Διαταραχή Από Οξύ Στρες (όπως παραπάνω αλλά μικρότερης διάρκειας)
Διαταραχή Οφειλόμενη σε Γενική Ιατρική Κατάσταση (Άγχος λόγω σοβαρών ασθενειών).
Αγχώδης Διαταραχή Προκαλούμενη από Ουσίες (Ναρκωτικές κ.α. ουσίες).

6 σχόλια:

 1. Να χαρώ που δεν με βρίσκω εδώ;;
  Ισως ίσως υψοφοβία, ελεγχόμενη πάντως..
  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρεγγίνα
  Εγώ νομίζω να χαρείς! Τώρα κάτι ψιλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βρεί για τον εαυτό του.
  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα :-)

  Δεν γνωρίζω αν κάποια κατηγορία με "πιάνει", λόγω άγχους, αλλά πάλι δεν έχω (μετά την κρίση άγχους) συμπτώματα άλλα.

  Και υψοφοβία που έχω, την έχω περιορίσει και παλεύω ακόμη να ξεπεράσω κάποια σημεία της.

  Χρόνια Πολλά :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βάσσια.
  Το γενικευμένο άγχος χωρίς προφανή αιτία είναι νομίζω κάτι που πολλοί έχουμε, δηλαδή αισθάνεσαι στιγμές αγχωμένος, χωρίς να ξέρεις γιατί.
  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γεια σου Κώστα!
  Πολύ χαίρομαι που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξοικειώνονται με τις παραπάνω νευρωτικές καταστάσεις. Υπολογίζεται πως 15-20% πάσχουν από κάποια νεύρωση.. (ειδικά στις ηλικίες 20-40 ετών).

  Πρόκειται για καταστάσεις μη προσαρμογής στις απαιτήσεις τις ζωής( με την ψυχαναλυτική προσέγγιση).

  Μια διόρθωση αν μου επιτρέπεις. Οι φοβίες αποτελούν αυτόνομες νευρώσεις, διαφορετικές από τις αγχώδεις. , (η κοινωνική φοβία συγκαταλέγεται στις αγχώδεις, ενώ η μικροβιοφοβία στις ψυχαναγκαστικές)

  Εν πάσει περιπτώσει, η γνώση λυτρώνει. Και η αποδοχή του ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε μάς φέρνει πιο κοντά στην εσωτερική γαλήνη και στον περιορισμό των ψυχικών συγκρούσεων,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γαληνός
  Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τις παρατηρήσεις. Και εγώ έχω άγχη και προσπαθώ να τα διαχειριστώ. Αυτό είναι όπως λες το πιο σημαντικό. Καλή σου μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή