Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Το σύνδρομο της... κατά φαντασίαν ασχήμιας

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Υπάρχει κάποιο σημείο στο σώμα σας το οποίο δεν αντέχετε να κοιτάζετε και ίσως προσπαθείτε να κρύψετε από τους άλλους; Αποστρέφετε το βλέμμα σας όταν περνάτε από αντανακλαστικές επιφάνειες;
Πολλοί από εμάς ντρέπονται ή δεν είναι ικανοποιημένοι από ένα ή περισσότερα τμήματα του σώματός τους, αλλά για μερικούς η δυσαρέσκεια γίνεται ακραία – αληθινή εμμονή ή παράνοια, συνήθως αναίτια, που τους εμποδίζει να ασχοληθούν με την δουλειά ή τις υποχρεώσεις τους, να κυκλοφορήσουν τη μέρα ή ακόμα και να βγουν από το σπίτι για να δουν έναν γιατρό.
Όπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», τέτοιου είδους προκλήσεις αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από σωματική δυσμορφική διαταραχή – ένα σύνδρομο που περιγράφηκε πριν από έναν αιώνα αλλά προσφάτως αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή ψυχιατρική οντότητα ενώ ακόμα πιο πρόσφατα άρχισαν να αποκωδικοποιούνται οι αιτίες του και να επινοούνται θεραπείες γι’ αυτό.
Για συνέχεια βλέπε εφημερίδα τα ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Μια διαρκής θεραπεία η ζωή μας!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 50fm
    Και αν την ελέγχουμε βελτιωνόμαστε. Επίσης αποδεικνύεται ότι η ομορφιά είναι πολύ σχετικό πράγμα και εξαρτάται από τα γούστα των ανθρώπων και την κοινωνική περίοδο που περνάμε.
    Καλη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλοί άνθρωποι είναι κατά φαντασία άσχημοι. Ενώ είναι συμπαθέστατοι, γλυκύτατοι, παρά ταύτα κολημμένοι σε κάποια κοινωνικά πρότυπα της εποχής βασανίζουν τους εαυτούς τους. Η ομορφιά δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση αλλά και η ακτινοβολία της ψυχής.
    Καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος
    Πόσο δίκαιο έχεις αλλά άντε να πείσεις τον κολημμένο γι' αυτά. Θα πρόσθετα επί πλέον και άλλα χαρίσματα που συμβάλλουν στην ομορφιά, όπως η εξυπνάδα, η τσαχπινιά κ.α. Δυστυχώς τα πρότυπα της εποχές με τα μοντέλα τα ανορεκτικά δεν βοηθούν την κατάσταση.
    ΚΚαλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή