Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο φόβος για τα φάρμακα της κατάθλιψης

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
Πάσχω από κατάθλιψη αλλά δεν έχω το θάρρος να πάω σε γιατρό. Φοβάμαι ότι θα μου δώσει χάπια και θα τρελαθώ. Άλλωστε με αυτά τα χάπια πλουτίζουν οι φαρμακευτικές και οι γιατροί.
Μόνο ένας ψυχίατρος μπορεί να αξιολογήσει την ένταση της κατάθλιψής σας και ανάλογα να χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, με ή χωρίς ψυχοθεραπεία.

Η διάρκεια της αγωγής είναι τουλάχιστον έξι μήνες ενώ τα αποτελέσματα, ανάλογα πάντα με το είδος του φαρμάκου, θα φανούν μετά από τον πρώτο μήνα σε ό,τι αφορά στην μείωση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.

Τα νέα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που δρουν στους υποδοχείς της σεροτονίνης ή της νοραδρεναλίνης (SSRI, SNRI) εξισορροπούν την διάθεση, μειώνουν τις αρνητικές σκέψεις, βελτιώνουν τα σωματοποιητικά συμπτώματα της κατάθλιψης και ενισχύουν την ενεργητικότητα και τη βούληση που απουσιάζουν σε ένα καταθλιπτικό άτομο.

Σε γενικές γραμμές είναι ασφαλή φάρμακα και έχουν ελάχιστες παρενέργειες, οι οποίες πάντα θα πρέπει να ζυγίζονται έναντι του θεραπευτικού τους οφέλους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προκαλέσουν «τρέλα»,  όπως φοβάστε.

Οι καινοτομίες και οι εξελίξεις στον χώρο της φαρμακολογίας έχουν άλλωστε μειώσει σημαντικά τα κρούσματα και τις υποτροπές των ανθρώπων με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, που σε άλλες εποχές θα έμεναν έγκλειστοι στα ψυχιατρικά ιδρύματα.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1
Πηγή: ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου