Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

"Πόρτα" αισιοδοξίας για τους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη

Βενιζέλος Β.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/12/2011
Όσοι έχουν βιώσει τη βαριά κατάθλιψη γνωρίζουν πόσο περιορίζεται η λειτουργικότητα και η κοινωνικότητά τους και πόση δυστυχία νιώθουν μέσα τους, σε βαθμό που αδυνατούν να παραθέσουν δύο σκέψεις με την πιο στοιχειώδη νηφαλιότητα, κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Γνωρίζουν τι σημαίνει να σε "εγκαταλείπει" ο εγκέφαλός σου.
Υπάρχει, όμως, και μία ακόμη πιο βαριά μορφή κατάθλιψης, η ανθεκτική ή δυσίατη κατάθλιψη, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να απαλλαγεί από τα συμπτώματα της νόσου, να μην μπορεί να αισθανθεί υγιής, να αδυνατεί να ανακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργικότητας και κοινωνικότητας.
Αυτοί οι ασθενείς υποφέρουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή ακόμη και σε χρόνια βάση, με αποτέλεσμα να προβληματίζουν σοβαρά τους θεράποντες γιατρούς τους. Πρόκειται για το 20 - 30% των καταθλιπτικών ασθενών.
Μοναδική διαθέσιμη θεραπεία για τέτοιους ασθενείς ήταν μέχρι πρότινος η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, το γνωστό ηλεκτροσόκ. Όμως, παρά το γεγονός ότι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα, πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και δεν είναι επώδυνη, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της μνήμης και των άλλων γνωσιακών λειτουργιών του ασθενή.
 Νέα ελπίδα για τους ασθενείς
Με την εμφύτεση ενός μικρού διεγέρτη, διαστάσεων ενός μπισκότου, κάτω από το δέρμα, στην περιοχή της αριστερής μασχάλης, ο οποίος συνδέεται στην περιοχή του τραχήλου με το αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο, πάντα κάτω από το δέρμα, λειτουργεί η μέθοδος της "Διέγερσης του Πνευμονογαστρικού Νεύρου" (VNS).
Η μέθοδος είναι εγκεκεριμένη από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη συμπληρωματική θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης, έχει εφαρμοσθεί διεθνώς σε 3.500 ασθενείς περίπου, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, και εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ψυχίατρο Κ. Ζαχαράκη, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον νευροχειρουργό Χαρ. Σεφέρη, σε μεγάλη ιδιωτική κλινική της Αθήνας. Πρόκειται για σχετικά σύντομη επέμβαση και ο ασθενής μπορεί να φύγει ακόμη και την ίδια μέρα για το σπίτι του, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην "Α" ο Κ. Ζαχαράκης.
Η ασθενής, στην οποία εφαρμόσθηκε τον περασμένο Ιανουάριο η μέθοδος, έπασχε επί χρόνια από σοβαρή ανθεκτική κατάθλιψη, δεν έβγαινε από το σπίτι της και είχε υποβληθεί σε περισσότερα από δέκα (10) ηλεκτροσόκ. Μετά την επέμβαση, η ασθενής παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, βγαίνει από το σπίτι της και έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της λειτουργικότητάς της.
 Τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Όπως μας εξηγεί ο Κ. Ζαχαράκης, "πρέπει να τονισθεί ότι η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα που μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, ως αντίδραση σε κάποιο δυσάρεστο γεγονός της ζωής του ή σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Αντίθετα, η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος και ο καταθλιπτικός άνθρωπος παρουσιάζει συνήθως χαρακτηριστικά συμπτώματα: διαταραχές του ύπνου και της όρεξης για φαγητό, συνήθως απώλεια ή σπανιότερα αύξηση βάρους, έλλειψη διάθεσης να πάει στη δουλειά του ή να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του, ίσως έντονο άγχος και ανησυχία, έντονη στενοχώρια και μαύρες σκέψεις για το μέλλον, πιθανές σκέψεις ότι η ζωή δεν αξίζει, δεν έχει νόημα. Σε πιο βαριές μορφές κατάθλιψης, ο ασθενής έχει υπερβολικές ή και εξωπραγματικές ιδέες ενοχής, αναξιότητας, καθώς και σκέψεις αυτοκτονίας. Ένα ποσοστό των καταθλιπτικών ασθενών αποπειρώνται αυτοκτονία και ένα μέρος αυτών αυτοκτονεί τελικά. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, πολλές φορές, η κατάθλιψη αργεί να γίνει αντιληπτή από το περιβάλλον του ασθενούς, επειδή ο καταθλιπτικός συχνά αποσύρεται από την καθημερινότητα και δεν ενοχλεί τους άλλους, με αποτέλεσμα να μην τραβάει την προσοχή, όπως εάν έπασχε από μια διεγερτική ψυχική νόσο που θα ενοχλούσε το περιβάλλον του".
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου