Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Πότε έχουμε υποτακτική προσωπικότητα;

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου 
Είμαι 28 ετών.  Μετά από 5 χρόνια σχέσης με τον φίλο μου, νιώθω αδύναμη και θυμωμένη. Μήπως φταίει το ότι πάντα βάζω εκείνον και τις ανάγκες του πάνω από εμένα;

Η υποτακτικότητά σας εκφράζεται με την ανάγκη σας να ικανοποιείτε τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων εις βάρος του εαυτού σας. Η αποχή από τα προσωπικά «θέλω» τείνει να δημιουργεί χρόνιο αίσθημα ματαίωσης και θυμού, καθότι οι ανάγκες σας δεν ικανοποιούνται. Ο ανέκφραστος θυμός εύκολα γυρίζει προς τα μέσα και μεταμορφώνεται σε θλίψη.
Ένας υποτακτικός άνθρωπος συνήθως αφήνει τους κοντινούς του ανθρώπους να τον ελέγχουν, φοβάται την απόρριψη, είναι αναποφάσιστος στη ζωή του, αποφεύγει τις συγκρούσεις και επιζητά έντονα τη διαβεβαίωση και την αποδοχή.
Μπορεί επίσης να νιώθετε ότι οι σημαντικές αποφάσεις στην ζωή σας εν τέλει δεν ήταν πραγματικά δικές σας ήνα πιστεύετε ότι αν διεκδικήσετε τις επιθυμίες σας, τότε σημαίνει ότι δεν είστε καλός άνθρωπος. Θλίψη αν δεν ικανοποιήσετε τους άλλους, ενοχή αν φροντίσετε συναισθηματικά τον εαυτό σας... ένα μόνιμο ψυχολογικό αδιέξοδο.
Η παγίδα της υποτακτικότητας είναι ότι η φροντίδα σας για τους άλλους δεν είναι ποτέ αρκετή, με αποτέλεσμα να νιώθετε ανεπαρκείς.
Αποδεχτείτε ότι καταρχήν δεν έχετε την μαγική παντοδυναμία να είστε υπεύθυνη για την ευτυχία του άλλου. Την ευτυχία την δική σας, όμως, μπορείτε να την χτίσετε αν σεβαστείτε καταρχήν τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας. Ξεκινήστε από το να εκφράζετε καθημερινά στον σύντροφό σας μικρές σας επιθυμίες και παρατηρήστε τα επακόλουθα οφέλη.
Η εμπλοκή σας σε μια διαδικασία ψυχοθεραπείας μπορεί να αποβεί βοηθητική στο χτίσιμο πιο ισορροπημένων και ισότιμων σχέσεων στη ζωή σας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ.ΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ.
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή