Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ψυχική Υγεία Χρησιμοποιούν το… ψάρεμα ως θεραπεία

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της Σκωτίας ενέταξαν το ψάρεμα στο θεραπευτικό οπλοστάσιό τους, εκτιμώντας ότι το ήσυχο περιβάλλον στις όχθες των ποταμών μπορεί να δράσει ευεργετικά στους ασθενείς – και ταυτοχρόνως να αμβλύνει το αίσθημα στιγματισμού που νιώθουν.
Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό ορισμένων νοσηλευτών των νοσοκομείων Leverndale και Dykebar, οι οποίοι είναι δεινοί ψαράδες – και το ιατρικό προσωπικό ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από τις πρώτες δοκιμές, ώστε πλέον έχει καταρτίσει ειδικά προγράμματα για τους ασθενείς.
«Δουλεύουμε με ασθενείς που έχουν επίμονα προβλήματα ψυχικής υγείας και βρίσκονται χρόνια κοντά μας. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα βελτίωνε την ποιότητα της ζωής τους και θα τους παρείχε την ευκαιρία να αλλάξουν την καθημερινή τους ρουτίνα», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο νοσηλευτής Τζων Κέλι, από το Leverndale.
«Κρίνοντας από την επίδραση του ψαρέματος σε εμάς τους ίδιους, σκεφτήκαμε πως θα έκανε καλό και σε εκείνους. Οι γιατροί μας ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, τα πρώτα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας και πλέον το εφαρμόζουμε ευρέως».
Οι νοσηλευτές δημιουργούν ομάδες των οκτώ έως 10 ασθενών και πηγαίνουν μία φορά την εβδομάδα μαζί τους για ψάρεμα.
Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί στους ασθενείς μια νέα δεξιότητα, η οποία απαιτεί να διδαχθούν και να εφαρμόσουν κάτι καινούργιο, ενώ ταυτοχρόνως τους παρέχει το αίσθημα της προσωπικής επίτευξης και αμβλύνει το αίσθημα στιγματισμού που νιώθουν.
Επιπλέον, «επειδή οι ασθενείς που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα προέρχονται από τους θαλάμους μακράς νοσηλείας, για μερικούς από αυτούς είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν να βγουν στον αληθινό κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Κέλι. 
Πηγή: ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. Aργησα να περασω λογω εξεταστικης αλλα σημερα επανορθωνω αφηνοντας πολλες ευχες για καλη εβδομαδα.Να εισαι παντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Να είσαι και εσύ καλά να μας προσφέρεις χαμόγελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή