Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Κατάθλιψη. Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται.


Πολύς κόσμος υποφέρει από κατάθλιψη, χωρίς να το ξέρει με αποτέλεσμα να βασανίζεται βουβά χωρίς να αναζητά βοήθεια από πουθενά. Αϋπνία, αδυναμία, απαισιοδοξία, αισθήματα ενοχής, άγχος, συχνά σωματικά ενοχλήματα χωρίς παθολογική αιτιολογία, εριθιστικότητα,  υπνηλία,  κόπωση, ανορεξία ή αυξημένη όρεξη, ανηδονία, έλλειψη ευχαρίστησης, έλλειψη επιθυμίας για sex, απομόνωση,  μπορεί μόνα τους ή σε συνδυασμό να αποτελούν ενδείξεις κατάθλιψης την οποία όμως ο πάσχοντες δεν μπορούν πολλές φορές να αντιληφθούν. Αλλά και κάτι πάλι αν υποψιάζονται δεν ενημερώνουν τους δικούς τους και τους φίλους τους από τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού. Πόσο μάλλον, δεν απευθύνονται για βοήθεια σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο για τους ίδιους λόγους. Υπάρχει η αντίληψη, που να μπλέκω τώρα με τρελο-γιατρούς, να με στουμπώσουν στα φάρμακα και να με λένε όλοι τρελό.
Εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη παρεξήγηση!
Υπάρχουν ψυχίατροι αλλά και ψυχολόγοι εξαιρετικοί επιστήμονες με ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως θα διαπιστώσετε αν κάνετε προσεκτική έρευνα αγοράς. Προφανώς δεν θα καταφύγετε στον πρώτο τυχόντα αλλά θα το ψάξετε διεξοδικά, μέσα από γνωστούς, φίλους και συγγενείς. Αν δεν σας αρέσει, φεύγετε, δεν υπογράφετε κανένα συμβόλαιο μαζί του.
Έπειτα είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που πάσχουν σήμερα από ψυχικά νοσήματα ελαφρύτερα ή βαρύτερα, που πιστέψτε με κανείς δεν θα ασχοληθεί μαζί σας.
Τα νέα φάρμακα όπως οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) κ.α.  έχουν, εν γένει, λιγότερες παρενέργειες από τα παλιά φάρμακα και δεν δημιουργούν εθισμό όπως οι βενζοδιαζεπίνες  (Lexotanil, Tavor κλπ) . Έχω γνωστούς και φίλους που έχουν ωφεληθεί αρκετά από την γενιά αυτή των φαρμάκων. Τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται ότι φέρνει ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας. Φυσικά άνθρωποι με ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα μπορεί να μην μπορούν να τα πάρουν (και να περιοριστούν στην ψυχοθεραπεία) ή  μπορούν να τα πάρουν σε άλλη μικρότερη δοσολογία.
Η γνωστική ψυχοθεραπεία φέρνει πιο γρήγορα αποτελέσματα αλλά έχω επιφυλάξεις αν είναι αποτελεσματική στην κατάθλιψη. Η  ψυχαναλυτικού τύπου  ψυχοθεραπεία είναι κατά τη γνώμη μου πιο αποτελεσματική, αλλά είναι μακροχρόνια θεραπεία και ακριβή.
Αξίζει τον κόπο όσοι υποφέρετε να το ψάξετε και να παλέψετε για την απεμπλοκή σας από την κατάθλιψη και την θεραπεία της. Ακόμα και αν δεν έχετε 100% επιτυχία θα έχετε σίγουρα μιαν ανακούφιση.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.
    ΠΑΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Γειά σου και σε σένα, σε ευχαριστώ και καλή εβδομάδα επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή