Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Οι Ψυχικές Ασθένειες ως Εξαγώγιμo Προϊόν της Δύσης

Αν η ερώτηση « πόσοι άνθρωποι θα είχαν ερωτευθεί εάν δεν είχαν ακούσει ποτέ να γίνεται λόγος για τον έρωτα;» έχει ένα κάποιο βαθμό αληθείας όσον αφορά τον έρωτα, η ερώτηση «πόσοι άνθρωποι θα έπασχαν από κατάθλιψη αν δεν είχαν ακούσει ποτέ να γίνεται λόγος γι αυτήν;» έχει έναν ακόμη μεγαλύτερο.
Ο λόγος είναι για το πώς η ψυχιατρική, και η συνακόλουθη βιομηχανία ψυχοφαρμάκων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως μετατρέπουν μια ψυχολογική κατάσταση λύπης ή δυσφορίας σε κατάθλιψη, σε ασθένεια δηλαδή, η οποία ως εκ τούτου οφείλει να αντιμετωπιστεί με ειδική φαρμακευτική αγωγή. Και φυσικά, η καταχώρηση ως ασθενειών πολλών άλλων διαφορετικών ψυχολογικών καταστάσεων, όπως η περίφημη διπολική διαταραχή στα παιδιά, (dipolar disorder), η κοινωνική δυσλειτουργία, η ντροπαλότητα ή οι διαφόρων ειδών φοβίες, δεν σταματάει μόνο εδώ, παρά με τα χρόνια τείνει ως πρακτική να πολλαπλασιάζεται. Και μάλιστα κάτω από συνθήκες όπου η επιστημονική και μονοσήμαντη τεκμηρίωση των νέων διαταραχών που θα διαγνωστούν σαν τέτοιες δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.
Για συνέχεια βλέπε το άρθρο της Ελευθεροτυπίας στην παρακάτω διεύθυνση.

http://dialogoi.enet.gr/post/οι-ψυχικές-ασθένειες-ως-εξαγώγιμo-προϊόν-της-δύσης

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα :-)

    Διαβάζω τις αναρτήσεις αυτές με ενδιαφέρον.
    Είναι τόσο "σύγχρονες" όλες αυτές οι ψυχικές καταστάσεις ή προϋπήρχαν και απλά δεν ήταν γνωστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσσια
    Υποθέτω ότι η μεγάλη επανάσταση έγινε στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, ιδιαίτερα με την διατύπωση των θεωριών του Φρόυντ. Πολλές από τις ψυχικές καταστάσεις και τα προβλήματα , υπήρχαν και τότε όμως στην εποχή μας προκύψαν και νέες. Ας πούμες ότι η Υστερία ήταν λέξη που άκουγες πολύ συχνά τον καιρό εκείνο ενώ τώρα ακούς για την κατάθλιψη.
    Καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα :-)

    Ρώτησα, γιατί, αναλογικά με το σήμερα, οι εποχές τότε ήταν δυσκολότερες (οικονομικά, κοινωνικά, θρησκευτικά).

    Σήμερα, που υποτίθεται ότι ζούμε σε ελεύθερο κόσμο, με καλύτερο βιοτικό επίπεδο, οι ψυχικές ασθένεις ανθούν....

    Μήπως τελικά "πληρώνουμε" την γρήγορη εξέλιξη ή μετάβαση αν θέλεις, από μια σκοταδιστική εποχή σε μια "ασύδοτη";

    Καλησπέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τώρα πληρώνουμε το τίμημα του "σημερινού πολιτισμού". Η ευμάρεια άλλωστε συνδέεται με προσωπικές θυσίες που οδηγούν τους σημερινούς ανθρώπους σε μια νέα απόγνωση.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή