Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ψυχικές Διαταραχές

Συναισθήματα όπως το άγχος και η θλίψη είναι συνηθισμένα και φυσιολογικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Διακρίνουμε το δημιουργικό άγχος, το άγχος για διάφορα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας, την θλίψη για την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου ή την στενοχώρια για κάποια αποτυχία στην επίτευξη ενός στόχου.
Όταν όμως τα παραπάνω συναισθήματα, βιώνονται με μεγαλύτερη ένταση από την οποία θα δικαιολογούσε το γεγονός που τα προκαλεί, ή για πολύ μεγάλη διάρκεια, τότε ο ψυχικός κόσμος υποφέρει και δεν μπορεί να διαχειρισθεί με επιτυχία τον φόρτο των επερχομένων εντάσεων. Τότε μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιο ψυχικό πρόβλημα, που επηρεάζει την λειτουργικότητα των ατόμων αυτών πολύ και σε καθημερινό επίπεδο και τότε μπορούμε να πούμε πως η ψυχή νοσεί.
Ο τρόπος που βιώνει κάθε άτομο τις εντάσεις της ψυχής ποικίλει και τα παραγόμενα συμπτώματα μοιάζουν ή μπορεί εν μέρει να είναι διαφορετικά.
Οι νόσοι της ψυχής αποτελούν μία σύνθετη ομάδα νοσημάτων, πιο σοβαρών και λιγότερο σοβαρών και μπορούν να χωρισθούν στις εξής κατηγορίες:
· Τις νευρώσεις
· Τις οριακές διαταραχές
· Τις ψυχώσεις
Ή αλλιώς έχουμε τις:
· Αγχώδεις διαταραχές, που περιλαμβάνουν την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, τις κρίσεις πανικού, τις φοβίες (αγοραφοβία, κοινωνική φοβία) την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, την υστερία κλπ.
· Διαταραχές συναισθήματος, που περιλαμβάνουν την μανία, την κατάθλιψη, και την διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη).
· Διαταραχές σκέψης, που περιλαμβάνουν τις διάφορες ψυχώσεις και την σχιζοφρένεια.
· Στις γενικές διαταραχές μπορούν να συμπεριληφθούν οι διαταραχές λήψης τροφής και οι εξαρτησιογόνες ουσίες (ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ).
Φυσικά η παραπάνω κατάταξη έγινε από πληροφορίες από σχετικά βιβλία και από άρθρα στο Internet και οποιαδήποτε διόρθωση – συμπλήρωση είναι ευχαρίστως αποδεκτή.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν στη δουλειά τους, στην οικογένειά τους, στις κοινωνικές επαφές ή και σε προσωπικό επίπεδο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη ή εξαρτήσεις δεν θεωρούν ότι τα παραπάνω αποτελούν κάποιο πρόβλημα, που μπορεί να χρειάζεται θεραπεία και έτσι ζούνε μια υποβαθμισμένη και δύσκολη προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Βέβαια στο παρόν μπλόγκ νομίζω ότι κατά πολύ ξεπερνά την αρμοδιότητά μας και τις γνώσεις μας, για να συζητήσουμε σε βάθος όλα τα παραπάνω. Απλώς πιστεύω πως μία ανταλλαγή απόψεων, κυρίως για τα απλούστερα καθημερινά προβλήματα της ψυχής, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και, κυρίως, πότε η παρουσία κάποιας εξεζητημένης συμπεριφοράς ή κάποιας ψυχικής δυσφορίας, που επιμένει, μπορεί να είναι κάτι ανώδυνο ή κάτι με σοβαρότερη μορφή που χρήζει επί πλέον βοήθειας από κάποιον ειδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου