Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Τρόποι θεραπείας των ψυχικών διαταραχών.

Για να λάβει κανείς βοήθεια, όταν αισθάνεται βαρύ και δύσκολο να διαχειρισθεί το ψυχικό φορτίο του, πρέπει να ζητήσει τη συμβολή κάποιου ειδικού σε αυτό το θέμα, δηλαδή να απευθυνθεί σε έναν ψυχίατρο ή σε έναν ψυχολόγο. Καλό θα είναι να ζητήσει συστάσεις από κάποιους τους οποίους εμπιστεύεται για το πρόσωπο και την αξιοπιστία του θεραπευτή.
Ο ψυχίατρος είναι γιατρός ειδικευμένος στην ψυχιατρική, δηλαδή στη μελέτη, την συμπτωματολογία, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών. Ελέγχει αν υπάρχει οργανικό αίτιο που να συνδέεται με την διαταραχή ή εάν η αιτία είναι ψυχική. Ο τρόπος με τον οποίο πλησιάζει το πρόβλημα είναι παρεμβαίνοντας εκεί όπου υπάρχει μια δυσλειτουργία και έτσι μπορώντας να εντοπίσει την αιτία που την προκαλεί ή την συντηρεί, να διαγνώσει την ακριβή φύση της, να επιλέξει την πιο κατάλληλη θεραπεία και να προχωρήσει στη χορήγηση, αν είναι αναγκαίο, φαρμακευτικής αγωγής. Ο ψυχίατρος ενδείκνυται και στις σοβαρές ψυχικές διαταραχές.
Ο ψυχολόγος δεν είναι γιατρός, πρέπει όμως να έχει ολοκληρώσει σπουδές ψυχολογίας και έχει να έχει αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία, να έχει δηλαδή ασχοληθεί με τα ψυχικά προβλήματα και με τους τρόπους θεραπείας τους. Οι ψυχολόγοι μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικά γραφεία ή σε κλινικές και σε νοσοκομεία ασχολούμενοι με το παραπάνω αντικείμενο, στην δεύτερη δε περίπτωση μπορούμε να μιλούμε για τους κλινικούς ψυχολόγους. Σε ένα ψυχολόγο μπορεί να απευθυνθεί κανείς όταν αντιμετωπίζει ένα ψυχικό πρόβλημα ή πρόβλημα συμπεριφοράς και χρειάζεται βοήθεια, κάποιος δηλαδή που υποφέρει από άγχος, πανικούς, φοβίες, κατάθλιψη, δυσθυμία και δεν καταφέρνει να τα ξεπεράσει μόνος του.
Τόσο ο ψυχίατρος όσο και ο ψυχολόγος μπορούν να είναι ψυχαναλυτές ή θεραπευτές κάποιας άλλης κατεύθυνσης.
Οι βασικές σχολές ψυχοθεραπείας είναι η ψυχοδυναμική - ψυχαναλυτική ή συμπεριφοριστική - γνωσιακή και η συστημική, αλλά υπάρχουν και άλλες.

6 σχόλια:

  1. ειμαι υπερ των ψυχολογων οχι γιατι δινουν μονο συμβουλες αλλα γιατι σε βοηθανε να προσδιοριζεις τα συναισθηματα σου και να ελεγχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ψυχολόγοι νομίζω πως βοηθούν άμεσα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προσπαθώντας μέσα από την παρούσα συμπεριφορά να τους προσανατολίσουν. Από την άλλη μεριά το να κάνει κανείς ψυχανάλυση είναι χρονοβόρο, κοστοβόρο, πιο βασανιστικό αλλά πιστεύω ότι ερευνά τα προβλήματα σε μεγαλύτερο βάθος. Ότι του πάει καθενός. Καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για το blog σου!

    Οι ψυχαναλυτές δεν είναι κατ' ανάγκην ψυχίατροι. Μπορεί να είναι ποιητές ή φιλόσοφοι! Το κράτος, δεν απονέμει πιστοποιητικά ψυχανάλυσης. Στην πράξη, δικαίωμα έχουν μόνο οι ψυχολόγοι-ψυχίατροι.

    Ενδιαφέρον έχει η συζήτηση που άνοιξε τα τελευταία χρόνια και θέλει τους ψυχαναλυτές να διαφοροποιηθούν από τους ψυχιάτρους, κάνοντας 2 χρόνια επιπλέον ειδικότητα-εξειδίκευση. Πιστεύω, αν γίνει, θα είναι πολύ θετική εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γαληνός
    Σε ευχαριστώ για την παρέμβασή σου, προφανώς δεν απονέμονται πτυχία ψυχανάλυσης (ο Κ. Καστοριάδης έγινε γνωστός ψυχαναλυτής στο Παρίσι). Στην πράξη πιστεύω, επειδή αρκετές φορές είναι απαραίτητη και η φαρμακευτική αγωγή, να χρειάζεται είτε ψυχίατρος ψυχαναλυτής, είτε ψυχολόγος ψυχαναλυτής σε συνεργασία με ψυχίατρο.
    Αν δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, ο ψυαχαναλύτής μπορεί όπως λες να προέρχεται από οποινδήποτε χώρο της γνώσης. Το τελευταίο που αναφέρεις για την συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρον.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα!
    Ο μη ψυχαναλυτής ψυχίατρος θα ασχολείται με την πρόληψη, την έρευνα, τη φαρμακευτική αγωγή, την αντιμετώπιση των κρίσεων, την αποκατάσταση και την ομαλή επανένταξη.

    Αν χρειαστεί επιπλέον ψυχανάληση, στα πλαίσια της θεραπείας, τότε θα γίνεται μόνο από ειδικούς ψυχαναλυτές.

    Για να είμαστε πιο ακριβείς, ο σωστός όρος είναι ψυχοθεραπευτής και όχι ψυχαναλυτής, που παραπέμπει σε μια συγκεκριμένη σχολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γαληνός
    Σωστό, το ψυχοθεραπευτής είναι πιό γενικό.
    Σε ευχαριστώ και πάλι.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή