Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Η κατανόηση των ψυχικών προβλημάτων

Όταν ένα άτομο έχει ψυχικά προβλήματα και τα ζει με μεγάλη ένταση ή μεγάλη διάρκεια, τότε επηρεάζεται πολύ και δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά, σε καθημερινή βάση, στο σπίτι, στην εργασία, στην κοινωνία.
Κάποιος, μπορεί να είναι νάρκισσος, εγωπαθής, επιθετικός, εριστικός, υπερβολικός, σαδιστής, ανεύθυνος ή από την άλλη συγκρατημένος, ενοχικός, ντροπαλός, υποχωρητικός, με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Και οι δύο κατηγορίες μπορεί να αποτελούνται από κοινωνικά απροσάρμοστους ή δυσπροσάρμοστους ανθρώπους.
Μπορεί ένας άνθρωπος να ευρίσκεται σε ένταση, υπερδιέγερση, να αισθάνεται παντοδύναμος ή να αισθάνεται θλιμμένος, άχρηστος, αβοήθητος και μόνος. Μπορεί να αισθάνεται άγχος ή να είναι αδιάφορος για όσα συμβαίνουν γύρω του.
Πολλά άτομα επίσης δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθήματα, κάποιοι μάλιστα δεν αισθάνονται ότι έχουν.
Μπορεί να αισθάνεται κανείς συνεχώς κόπωση (σύνδρομο χρόνιας κόπωσης), υπνηλία ή διάχυτες σωματικές ενοχλήσεις, όπως ταχυπαλμίες, στομαχικές και εντερικές διαταραχές, πονοκεφάλους κλπ.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αυτών των κατηγοριών δεν αντιλαμβάνονται τα ψυχικά τους προβλήματα γιατί αυτά επικαλύπτονται από συμπεριφορές (εκλογίκευση) και συνήθειες (αλκοολισμός) που τα κρύβουν.
Υπάρχουν προσωπικότητες που ικανοποιούνται από την αντίληψη «έτσι είμαι εγώ» και έτσι δεν αναρωτιούνται γιατί να δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν την καθημερινότητά τους.
Θα πρέπει να αναφερθεί κανείς και σε δύο περιόδους της ζωής των ανθρώπων που έχουν ισχυρές ιδιαιτερότητες, δηλαδή στην εφηβεία και στην τρίτη ηλικία.
Στη εφηβεία που, λόγω των μεγάλων ορμονικών αλλαγών, οι νέοι συμπεριφέρονται πολλές φορές παρορμητικά και θα πρέπει να δίνει κανείς μεγάλη προσοχή. Μεγάλη αξία σε αυτήν την περίπτωση έχουν η γονική παρουσία και η επιρροή του σχολείου. Πολλές φορές όμως και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι δυστυχώς προβληματικοί.
Στην τρίτη ηλικία που, οι σωματικές λειτουργίες και κοινωνικές εκδηλώσεις περιορίζονται και έτσι δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις.
Όταν όμως κανείς αντιλαμβάνεται, ότι βιώνει κάποιες ψυχικές δυσκολίες, θα πρέπει να αναρωτηθεί, πως μπορεί να βοηθηθεί να τις ξεπεράσει ή τουλάχιστον να μειώσει την έντασή τους. Και αυτή η κατανόηση είναι πολύ δύσκολη.

4 σχόλια:

  1. Αυτή η εφηβεία...αυτη η εφηβεια...
    Επειδή εγώ σ'αυτή βρισκομαι και μάλιστα στην αρχη της (ειμαι 15 παρα λιγες μερες) και εχω αποφασισει πως θελω να γινω ψυχολογος τα ξέρω όλα αυτά (οχι δεν εχω εμπειρια απλα διαβαζω και ενδιαφερομαι πολυ για το αντικειμενο), παρ'όλα αυτά μου ειναι δυσκολο να ελεγξω ολα τα συναισθηματα που με κατακλυζουν. Στην εφηβεια ολα μοιαζουν καινουρια, ειναι μαλλον η πιο δυσκολη ηλικια και επιπλεον πρεπει να προσαρμοστεί ο νεος... Και πολλες φορες αυτα του φαινονται βουνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πλυ ομορφα τα λες ετσι ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Free Spirit
    Η εφηβεία είναι επίσης και μια πολύ όμορφη περίοδος, με απρόοπτα και ανεμελιά. Εγώ τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα σε αυτή την ηλικία. Ελπίζω εσύ να κάνεις. Όσο για επάγγελμα ψυχολόγος το βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον. Εγώ είμαι Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος και όμως διαβάζω πολλά βιβλία για την ψυχή.
    Καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η ψυχασθενής ξανθιά
    Ευχαριστώ για το πέρασμα. Εγώ παρακολουθώ το μπλόγκ σου όπως θα ξέρεις άλλωστε με ενδιαφέρον. Ελπίζω όλα να σου πάνε καλά.
    Καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή