Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Τι είναι Ψυχή

Ψυχή ονομάζεται η υποθετική άυλη ουσία, που είναι ενωμένη με το σώμα και μέσα από την οποία εκφράζεται το πνευματικό στοιχείο της ύπαρξής μας. Δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο η ζωή εκδηλώνεται στον άνθρωπο. Η ψυχή δεν είναι η αιτία της ζωής, αλλά είναι ο φορέας της ζωής. Η λέξη ψυχή αναφέρεται συνήθως στους ανθρώπους.
Οι αρχαίοι φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης και ο Ηράκλειτος, θεωρούσαν ότι η ψυχή είναι ύλη.
Ο Πλάτωνας, από την άλλη, υποστήριξε ότι η ψυχή προϋπάρχει του ανθρώπου, ζει και μετά από αυτόν και είναι η αρχή της σκέψης. Η ψυχή  είναι άυλη, άφθαρτη κι αθάνατη.
Στη χριστιανική θρησκεία πιστεύεται πως η ψυχή είναι ουσία άυλη, αθάνατη, που την έχει δημιουργήσει ο Θεός και η οποία καθορίζει όλη τη ζωή του ανθρώπου. Η ψυχή ζει και μετά το θάνατο, σε αντίθεση με το σώμα και είναι υπόλογη μπροστά στο Θεό για τις πράξεις της. Η ψυχή είναι ξεχωριστό πράγμα από το υλικό σώμα.
Η υλιστική άποψη, υποστηρίζει ότι η ψυχή δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό, που ονομάζουμε συνείδηση, η οποία δημιουργείται σιγά- σιγά στον άνθρωπο ανάλογα με την επίδραση του περιβάλλοντος, κατοικεί σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου και παύει να υπάρχει μετά το θάνατο του ατόμου.
Ψυχή ονομάζεται, επίσης, το σύνολο των ψυχικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου. Φαινόμενα (τα συναισθήματα) όπως η αγάπη, το μίσος, η χαρά, η θλίψη, η σύγχυση, το άγχος κλπ είναι οι συνήθεις εκδηλώσεις της ψυχής.
Συναίσθημα είναι η ικανότητα του ανθρώπου να συγκινείται. Η σημασία του συναισθήματος για τον άνθρωπο είναι ουσιώδης για την ευτυχία, την δυστυχία και την  αντίληψη του για τον κόσμο.
Σκέψη είναι η ικανότητα του ανθρώπου να σχηματίζει σύνθετες έννοιες χρησιμοποιώντας  εικόνες και λέξεις, που σηματοδοτούν πράγματα, τρόπους, υπαρκτά ή φανταστικά δεδομένα, να συνθέτει τις εικόνες  ή τον εκφραζόμενο με την ομιλία λόγο. «Σκέπτομαι άρα υπάρχω» ήταν ο καρτεσιανός λόγος για την σκέψη  σε σχέση με την ύπαρξη. Ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε ένας βιώνει τις διεργασίες της ψυχής διαφέρει από άτομο σε άτομο.

7 σχόλια:

  1. Ποια είναι η δική σας άποψη, σχετικά με την ψυχή και το πνεύμα, είναι διαφορετικά ή ψυχή και πνεύμα είναι το ίδιο; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είναι υλικές λειτουργίες σε περιοχές του εγκεφάλου που η μία ελέγχει τα συναισθήματα και η άλλη την λογική (ή τις σκέψεις)χωρίς να σημαίνει ότι δεν αλληλοδιαπλέκονται.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Κώστα Παπαποστόλου σε αυτό που έγραψες παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ψυχη συνιστα την εδρα της προσωπικοτητας και της υποστασεως του ανθρωπου.Ειναι σαν τον κοσμο των ιδεων,δηλαδη απλη,νοερη,ασυνθετη και αιωνια.Εφοσον η ιδια ειναι αυτη που δινει ζωη στο σωμα και ο χωρισμος της απο αυτο,εκπεφρασμενα δηλωνει το θανατο για το σωμα,αρα διαθετει αυτονομια ζωης.Η ψυχη διαχωριζεται στη νοηση,το συναισθημα και την επιθυμια.Η ψυχη ενωνει και συγκρατει τα στοιχεια του σωματος.Στη φυση της ειναι αυτεξουσια,με δικη της ενεργεια και τροπη,αρα ειναι εθελοτρεπτη,αφου ειναι και κτιστη.Αποτελει την ιδια τη ζωη.Πνευμα ειναι μονο ο θεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H ψυχή είναι το αθάνατο, τέλειο αυλο, ΕΓΩ του ανθρώπου, που ελευθερώνεται από το σώμα και επιστρέφει στην παντοδυναμία του σύμπαντος και στον ΘΕΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψυχή είναι η ίδια η ζωή. Η ψυχή δεν υπάρχει πριν από τη δημιουργία του ανθρώπου. Γιατί να υπάρχει μετά το θάνατό του; Πιστεύω, ότι η ψυχή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ζωής και υπάρχει, όσο υπάρχει ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ψυχή είναι η ανάσα.από το ρήμα ψύχω, δηλ.φυσώ,πνέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή