Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η σοβαρή ψυχική νόσος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο

 
Άνθρωποι με σοβαρή ψυχική νόσο, όπως σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, έχουν 2,6 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αναφέρει νέα έρευνα.
Τα ευρήματα προκαλούν ερωτήματα αν οι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές νόσους λαμβάνουν κατάλληλες εξετάσεις για τον καρκίνο και προληπτική φροντίδα για να βοηθηθούν να αποφύγουν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο όπως το κάπνισμα, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η ερευνήτρια Dr. Gail Daumit, του Johns Hopkins University School of Medicine, δήλωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπάρχει αλλά δεν είναι ακριβώς σίγουρη γιατί και αν αυτοί οι άνθρωποι εξετάζονται και ακολουθούν αγωγή.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 3.300 ανθρώπων με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, για να διαπιστώσουν πόσοι από αυτούς διαγνώστηκαν με καρκίνο μεταξύ του 1994 και 2004.
Σε σύγκριση με ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό, ασθενείς με σχιζοφρένεια είχαν περισσότερες από 4, 5φορές την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, 3,5 φορές στο παχύ έντερο και σχεδόν 3 φορές στο μαστό, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Ασθενείς με διπολική διαταραχή είχαν παρόμοια αυξημένο κίνδυνο για 3 είδη καρκίνου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychiatric Services.
Οι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές νόσους είναι περισσότερο πιθανό να καπνίζουν, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, δήλωσε η Daumit. Σημείωσε επίσης ότι γυναίκες με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή είναι λιγότερο πιθανό να έχουν παιδιά και ότι η ύπαρξη παιδιών εκτιμάται ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.
Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου μπορούν να αυξήσουν την ορμόνη προλακτίνη, παράγοντα που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο μαστού.
Ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο παχέος εντέρου μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί σε θέματα του τρόπου ζωής, όπως κάπνισμα, έλλειψη άσκησης και διατροφή ελλιπή σε φρούτα και λαχανικά, δήλωσε η Daumit.
Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της ψυχικής νόσου και του κινδύνου για καρκίνο, δεν απέδειξε ότι η μια προκαλεί την άλλη.
Σε χωριστή έρευνα που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, η Daumit ανακάλυψε ότι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές νόσους είχαν σχεδόν 2 φορές αυξημένες πιθανότητες να απευθυνθούν στο τμήμα επειγόντων ή να νοσηλευτούν για τραυματισμό, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και 4,5 φορές να πεθάνουν λόγω αυτών.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Injury Prevention.
Πηγές: Psychiatric Services, Injury Prevention. http://www.iatronet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου