Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Τι είναι η διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
Μπορεί ένα άτομο να αποσυνδέεται από τον εαυτό του και να νιώθει ότι έχει ταυτόχρονα δύο προσωπικότητες;
Στην ψυχιατρική ορολογία η Διασχιστική Διαταραχή της Ταυτότητας υφίσταται ώς μια σπάνια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί από ψυχοτραυματικά βιώματα κατά την παιδική ηλικία.

Η διάσχιση είναι μια νοητική διαδικασία που προκαλεί έλλειψη σύνδεσης στις μνήμες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και την ταυτότητα ενός ανθρώπου. Συχνά είναι τα παροδικά κενά μνήμης που συνδέονται με το πλαίσιο ενός παλαιότερου τραύματος και αποτελούν νοητικές φυγές από τον πόνο.

Οι επαναλαμβανόμενες διασχιστικές αυτές εμπειρίες μπερδεύουν την μνήμη του ατόμου και του δημιουργούν σύγχυση ως προς τα προσωπικά του βιώματα και την ταυτότητά του. Μπορεί να νιώθει ότι έχει μέσα του δύο ή περισσότερες προσωπικότητες, όπου καθεμία με τον δικό της τρόπο αντιλαμβάνεται, σκέφτεται και θυμάται. Ενώ μπορεί και μεταβαίνει από την μία κατάσταση στην άλλη ξαφνικά, ωστόσο πρόκειται για δύο συντεθειμένες πλευρές ενός ατόμου.

Ως συνέπεια της ψυχικής διάσχισης, ο ασθενής υποφέρει συχνά από κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα, παρορμητική βία, δυσκολίες στον ύπνο, άγχος, διαπροσωπικές δυσκολίες και καταχρήσεις. Η μακροχρόνια ψυχοθεραπεία εδώ κρίνεται απαραίτητη.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΕΔΩ.ΠΑΝΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΟΥ!!
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΗΣΥΧΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή