Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τι είναι η ψυχανάλυση και που αποσκοπεί

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
Είμαι γυναίκα 40 ετών και επειδή πάντα με γοήτευε η ψυχανάλυση, θα με ενδιέφερε να μάθω πώς λειτουργεί στην πράξη ως θεραπευτική μέθοδος.
Η ψυχανάλυση αποτελεί τόσο μία θεωρία για τον ανθρώπινο ψυχισμό όσο και μια μέθοδο θεραπείας των ψυχικών προβλημάτων. Ο πατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ ανέδειξε την καταλυτική σημασία του ασυνείδητου (όνειρα, μνήμες, εικόνες, ενορμήσεις, φαντασιώσεις) στην διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η ψυχαναλυτική θεραπεία αποσκοπεί στη διερεύνηση των βαθύτερων στρωμάτων της προσωπικότητας, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως:

* Ο «ελεύθερος συνειρμός» (ο θεραπευόμενος ξαπλώνει στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι και μιλάει ελεύθερα για οτιδήποτε του έρχεται στο μυαλό)

* Η «αντίσταση» (η άρνηση του ασθενούς απέναντι στην θεραπεία για λόγους αμυντικούς)

* Η «μεταβίβαση» (ο θεραπευόμενος προβάλλει στον αναλυτή του συναισθήματα που είχε απέναντι στους γονείς του και σε άλλα σημαντικά πρόσωπα του παρελθόντος του)

* Η «ερμηνεία των ονείρων», τα οποία και αποτελούν έναν αποκαλυπτικό δρόμο προς το ασυνείδητο.

Ο αναλυτής δεν μιλάειπολύ κατά τις συνεδρίες οι οποίες έχουν συχνότητα από 2-5 φορές την εβδομάδα, διάρκεια 45 περίπου και βάθος χρόνου.

Παρόλη τη γοητεία της ψυχανάλυσης στη θεωρία, το οικονομικό κόστος μιας μακροχρόνιας και κοπιώδους διαδικασίας και η ευκολία με την οποία αναρμόδια άτομα αναγορεύονται σήμερα σε ψυχαναλυτές, ασκώντας ελαφρά τη καρδία ένα «αδύνατο επάγγελμα», καθιστούν δύσκολη την επιλογή της έναντι άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου