Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Το άγχος της μητέρας περνάει και στο έμβρυο

 
Το στρες της μητέρας μπορεί να μεταδοθεί, ως φαίνεται, και το μωρό που φέρει μέσα στην κοιλιά της, με μόνιμες για το παιδί δυσάρεστες συνέπειες.
Γερμανοί ερευνητές βρήκαν ότι, ένας ορμονικός υποδοχέας που σχετίζεται με το στρες, μπορεί να υποστεί σημαντικές και μόνιμες αλλαγές σε ένα έμβρυο που η μητέρα του έχει υπερβολικό άγχος. Έτσι, το παιδί αυτό μεγαλώνοντας, σίγουρα δεν θα είναι σε θέση να ελέγχει το άγχος του, ενώ μπορεί να παρουσιάσει ψυχικές διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Translation Psychiatry, βασίζονται σε μια μικρού εύρους μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος 25 γυναίκες και τα παιδιά τους.
Βέβαια, οι μητέρες που έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν αντιμετώπιζαν φυσιολογικές καταστάσεις άγχους, μια και οι περισσότερες βρίσκονταν σε συνεχή απειλή βίας από το σύντροφό τους, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του άγχους τους να ξεπερνούν αυτά μιας τυπικής ημέρας μια εγκυμονούσας.
Εκ του αποτελέσματος όμως, οι έρευνες θα συνεχιστούν σε ευρύτερη κλίμακα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η επίδραση που μπορεί να υπάρχει ακόμα και όταν το άγχος της μητέρας είναι μικρό.
Παρόλα αυτά, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι, η περίοδος της κυοφορίας, είναι ένα πολύ ευαίσθητο διάστημα για τη σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός παιδιού και οι τυχών έντονες αντιδράσεις της μητέρας μπορεί να έχουν ακόμα και αρνητικό αντίκτυπο για τη μελλοντική υγεία του παιδιού της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου