Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Χειρουργείο για την κατάθλιψη

Βρετανίδα νοσοκόμα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που ξεπέρασε με δύο επεμβάσεις τη βαριά κατάθλιψη.
Δύο από τις πιο πρωτοποριακές επεμβάσεις νευροχειρουργικής χρειάστηκε η 62χρονη Βρετανίδα νοσοκόμα Σίλα Κουκ για να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που -τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο- έχει ξεπεράσει με αυτές τις νέες τεχνικές τη χρόνια βαριά κατάθλιψη, από την οποία υπέφερε για δέκα χρόνια!
Η Κουκ παρακολουθούνταν όλη αυτή την περίοδο από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), όμως οι συμβατικές μέθοδοι θεραπείας της κατάθλιψης με αντικαταθλιπτικά και ψυχοθεραπεία είχαν αποτύχει. Η ασθενής είχε εγκλωβιστεί σε αυτοκτονικές τάσεις, παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα παραμέλησης του εαυτού της, δεν έτρωγε κανονικά, είχε απομακρυνθεί πλήρως από την οικογένειά της παίρνοντας διαζύγιο από τον σύζυγό της και κρατώντας αποστάσεις από τα παιδιά και τα εγγόνια της, ενώ είχε παραιτηθεί και από την εργασία της.
Χειρουργείο για την κατάθλιψη
Οι γιατροί του NHS του Μπρίστολ, μαζί με ειδικούς ερευνητές του πανεπιστημίου της πόλης και του νοσοκομείου Φρέντσεϊ, της πρότειναν να δοκιμάσει άλλες μεθόδους θεραπείας και συγκεκριμένα προχώρησαν με τη συναίνεσή της στην πρώτη δοκιμή μιας παραλλαγής της νευροχειρουργικής επέμβασης, που είναι γνωστή με την ονομασία «εν τω βάθει ηλεκτρικός ερεθισμός του εγκεφάλου» (DBS).
Στην εγχείρηση αυτή εμφυτεύονται στον εγκέφαλο ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα με έναν μικροσκοπικό «βηματοδότη» και τα οποία ερεθίζουν με ηλεκτρικό ρεύμα συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Η πρωτοποριακή παραλλαγή με την οποία πειραματίζονταν οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ σχετίζεται με την ενεργοποίηση μέσω των ηλεκτροδίων δύο διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη διάχυση και τον έλεγχο του συναισθήματος.
Παρά την αρχική βελτίωση που σημειώθηκε μετά την πρώτη επέμβαση, η Κουκ υποτροπίασε δύο μήνες αργότερα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να της προτείνουν να γίνει η πρώτη ασθενής στην οποία εφαρμόστηκε ως δεύτερη επέμβαση μια παραλλαγή της πρόσθιας προσαγωγιοτομής (GTAC).
Σε αυτήν την εγχείρηση, οι ειδικοί «καίνε» τις συνάψεις του εγκεφάλου που παρουσιάζουν δραστηριότητα που δεν θα έπρεπε να παρουσιάζουν (παλιότερα αφαιρούσαν ολόκληρα κομμάτια από το όργανο).
Από τον Φεβρουάριο του 2010 που πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη επέμβαση, μέχρι σήμερα, η Κουκ δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΣΟΣ
Υποφέρει το 20% του πληθυσμού
Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού της Γης, ποσοστό που έχει εμφανίσει κατάθλιψη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Το 50% περίπου των διαγνωσμένων ασθενών που παρακολουθείται από ειδικούς, θεραπεύεται σε έξι μήνες. Ενα 10% όμως συνεχίζει να μην αισθάνεται καλά, ακόμα και τρία χρόνια αφότου είχε εμφανίσει κατάθλιψη. Από τα τρία χρόνια και έπειτα μόνο ένας στους δέκα ασθενείς καταφέρνει να ξεφύγει από τη νόσο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: Έθνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου