Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Κατάθλιψη προκαλούν τα ανθυγιεινά λιπαρά

Οι άνθρωποι που τρώνε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τα πορίσματα προηγούμενων μελετών που είχαν συσχετίσει το πρόχειρο και χαμηλής ποιότητας φαγητό με τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ-Βιγιέχας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PLoS ONE, διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, το στιλ ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας, ενώ 657 είχαν διαγνωστεί με αυτήν στο τέλος, μετά την πάροδο της εξαετίας. Όσοι κατανάλωναν συχνά "γρήγορο" φαγητό και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα "τρανς" λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση (έως 48%) του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τέτοια λίπη.
Όσο περισσότερα "τρανς" λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα λίπη, που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, "σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης".
Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ υπογραμμίζει ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες) είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και "τρανς" λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά "fast food". Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, επίσης, ότι τα θανατηφόρα καρδιαγγειακά περιστατικά σχετίζονται και με την κακή διατροφή.

2 σχόλια:

 1. Καλησπέρα,

  Μπήκα τυχαία στο ιστολόγιό σας και έριξα μία ματιά
  Για το θέμα κατάθλιψη και διατροφή, μπορεί να σας ενδιαφέρει μία πτυχιακή εργασία που ασχολείται εκτενώς με το θέμα http://estia.hua.gr:8080/dspace/handle/123456789/450
  Μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας στο κάτω μέρος το "Δείτε/ Ανοίξτε"

  Τα δικά μου συμπεράσματα, μετά την ανάγνωση αυτής της πτυχιακής και κάποιας επιπλέον έρευνας, είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ώς ένα βαθμό η κατάθλιψη με αυξημένη πρόσληψη των ουσιών που αναφέρονται και όχι με απλή αλλαγή της δίαιτας. Όπως επισημαίνεται και στην πτυχιακή, απαιτούνται και άλλες έρευνες, τις οποίες όμως οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν κάνουν για ευνόητους λόγους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. KnowDame
  Και βέβαια με ενδιαφέρει και θα επισκευτώ τη διεύθυνση για να διαβάσω. Ευχαριστώ πολύ και καλή μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή