Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ανεργία: Ο χειρότερος εφιάλτης των νέων

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Αβάσταχτη αποδεικνύεται η ανεργία για τους νέους, καθώς μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως σχεδόν ο ένας στους δύο υποφέρει εξαιτίας της από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από την Σκοτία, στην οποία τα ποσοστά της ανεργίας στις ηλικίες έως 24 ετών είναι τα υψηλότερα από το 1992.
Στην χώρα μας, η ηλικιακή ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (σχεδόν 23%) είναι οι νέοι ηλικίας έως 29 ετών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο ένας στους έξι νέους θεωρεί την ανεργία εξίσου στρεσογόνο με τη διάλυση της οικογένειάς του, ενώ ο ένας στους οκτώ είπε πως εξαιτίας της έχει το βράδυ εφιάλτες.
Όταν μάλιστα οι νέοι είναι μακροχρόνιοι άνεργοι (δεν έχουν δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο), η ψυχική τους κατάσταση επιδεινώνεται τόσο πολύ, ώστε έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους μεγαλύτερης ηλικίας ανέργους να προκαλέσουν σκόπιμη βλάβη στον εαυτό τους (self-harm).
Την μελέτη πραγματοποίησε ο μη κυβερνητικός οργανισμός Prince’s Trust. Όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντριά του κυρία Μαρτίνα Μίλμπερν, το κύριο συμπέρασμά της είναι πως η ανεργία αποτελεί «μια αληθινή και τρομακτική εμπειρία» για τους νέους – και όσο περισσότερο καιρό μένουν άνεργοι, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η ψυχική τους υγεία και ισορροπία.
Από την εφημερίδα τα ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. Κώστα καλημέρα και Χρόνια Πολλά.

    Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο με τη καινούρια χρονιά.

    Μακάρι ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος.

    Φιλιά
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσσια
    Καλημέρα και από μένα και Καλή χρονιά. Μακάρι ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Κώστα Καλή Χρονιά με υγεία κι ευτυχία!
    Μακάρι αυτός ο Χρόνος να μη μοιάζει στον προηγούμενο γιατί αλλιώς δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζείδωρον
    Σε ευχαριστώ πολύ. Την ίδια ευχή κάνω και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eφιαλτικό!
    Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα!
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 50fm
    Ευχαριστώ και σε σένα χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή