Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Νιώθουμε ολοένα μεγαλύτερη μοναξιά

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Η σύγχρονη ζωή μάς κάνει να νιώθουμε ολοένα πιο απομονωμένοι και μόνοι – και αυτό ισχύει πλέον ανεξαρτήτως ηλικίας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασε το βρετανικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (MHF).
Ένας στους δέκα απ’ όσους συμμετείχαν σε νέα δημοσκόπηση του MHF είπε ότι νιώθει ολοένα πιο απομονωμένος και μόνος, και το 48% δήλωσαν πως πιστεύουν ότι γενικώς γινόμαστε πιο μοναχικοί.
Αυτό το αποδεικνύουν και στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό των νοικοκυριών με έναν ένοικο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και πλέον έχει υπερβεί το 12%.
Τα διαζύγια επίσης έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις (το 35%) των ενηλίκων θα ήθελαν να ζουν πιο κοντά στην οικογένειά τους.
Τα νέα στοιχεία, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «TheLonelySociety», αποκαλύπτουν επίσης ότι η μοναξιά δεν είναι πλέον συχνή μόνο μεταξύ των ηλικιωμένων, όπως συνέβαινε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Αντιθέτως, πλήττει πλέον ακόμα και τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό, πως μια βρετανική γραμμή βοηθείας παιδιών – ονομάζεται ChildLine– δέχτηκε πέρυσι σχεδόν 10.000 κλήσεις από παιδιά που είπαν ότι νιώθουν μόνα τους. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 60% αυξημένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2005!
Επιπλέον, οι άντρες που νιώθουν μόνοι τείνουν να γίνουν όσοι και οι γυναίκες (30% έναντι 38%, αντιστοίχως).
Οι εκπρόσωποι του MHF εκτιμούν πως αφιερώνουμε πλέον τόσο πολύ χρόνο στη δουλειά και στο πως θα βγάλουμε την καθημερινότητά μας, ώστε αμελούμε τις ουσιώδεις σχέσεις της ζωής μας, με τους φίλους και την οικογένειά μας.
Το πρόβλημα είναι πως η μοναξιά δεν έχει συνέπειες μόνο στην ψυχική μας υγεία, αλλά και στην σωματική καθώς μελέτες έχουν δείξει πως όταν είναι χρόνια μπορεί να υπονομεύσει ακόμα και την καρδιαγγειακή υγεία.
Από την εφημερίδα τα ΝΕΑ

10 σχόλια:

  1. Με τόσα που μας συμβαίνουν καθημερινά, αλλά και γενικά, πως να προλάβει κάποιος να βάλει σε τάξη τη ζωή του και να θέσει προτεραιότητες.

    Μόνο όταν χτυπήσει καμπανάκι, συνειδητοποιούμε ότι κάτι λείπει.
    Χειρότερη μοναξιά από αυτή του "πλήθους" δεν έχω.

    Καλησπέρα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσσια
    Μέσα σε ένα ανώνυμο πλήθος η μοναξιά είναι αφόρητη αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να τη διαλέξω από την κατάσταση να είσαι πραγματικά μόνος. Όλες οι μοναξιές όταν δεν είναι επιλογές γαλήνης είναι οδυνηρές.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η κρίση μας φέρνει ποιο κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. johnthegreek21
    Αυτό τουλάχιστον ευχόμαστε. Καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κώστα,
    πέρασα για μια καλησπέρα.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βάσσια
    Εγώ Παρασκευή πρωϊ θα σου την ανταποδώσω με μία καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και είναι το μόνο σίγουρο,η μοναξιά μας,ιδιαίτερα σήμερα μ αυτά που μας την κάνουν εντονότερη και ιδιαίτερα ψυχρή και γκρίζα...γιατί είμ απ αυτούς που ΔΕΝ πιστεύουν ότι η κρίση μας φέρνει κοντύτερα...
    Άποψή μου βέβαια,γιατί θα προτιμούσα ΣΑΝ έντονα συναισθηματικό,ευαίσθητο και φιλότιμο άτομο από άλλη οπτική γωνία να προσεγγίζαμε(και όχι μέσω της κρίσης) που δυστυχώς μας την στερούν αυτοί που κατά καιρούς πήρανε την εντολή να μας κυβερνούν "και να πονάνε μαζί μας"!Τι αβάσταγος πόνος αλήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γραφέας Πεζικού
    Είναι απίστευτα στ' αλήθεια αυτά που ζούμε. Αν κανείς περνά αυτές τις δύσκολες μέρες μόνος ίσως του είναι πιο δύσκολες ακόμη. Δεν γνωρίζω το μέλλον μας αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Όσο γι' αυτούς που μας κυβερνούν δεν έχω δει πιο ανάλγητους ανθρώπους, που ενώ καταστρέφουν τη χώρα και τους εργαζόμενους μας δουλεύουν κι' όλας. Δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Εύχομαι και εγώ καλό καλοκαίρι και να τα ξαναλέμε από Σεπτέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή