Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η πράσινη άσκηση ωφελεί την ψυχική υγεία

Ακόμα και 5 λεπτά άσκησης την ημέρα στο ύπαιθρο μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ ανακάλυψαν ότι ακόμα και 5 λεπτά ‘πράσινης δραστηριότητας’ όπως το περπάτημα, η κηπουρική, το ποδήλατο ή οι αγροτικές εργασίες μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση.
Ο ερευνητής Barton εκτιμά ότι δυνητικά υπάρχει μεγάλο όφελος στους ανθρώπους, την κοινωνία και το κόστος στο σύστημα υγείας αν όλες οι ομάδες ανθρώπων αποθεραπεύονται με περισσότερη ‘πράσινη άσκηση.
Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ψυχικής νόσου και να βελτιώσει την αίσθηση ευεξίας, αλλά οι επικεφαλής της έρευνας, Jules Pretty και Jo Barton, δήλωσαν ότι μέχρι τώρα κανείς δεν γνώριζε πόσος χρόνος χρειάζονται να περάσει κάποιος με ‘πράσινη άσκηση’ έτσι ώστε να φανούν οφέλη.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 1.252 ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, φύλων και επιπέδου ψυχικής υγείας που συνελέχθησαν από 10 μελέτες στη Βρετανία. Ανέλυσαν δραστηριότητες όπως περπάτημα, κηπουρική, ποδηλασία, ψάρεμα, βαρκάδα, ιππασία και αγροτικές εργασίες. Ανακάλυψαν ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές στην υγεία συνέβαιναν στους νέους και τους ψυχικά ασθενείς, αν και ωφελούνταν άνθρωποι όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων. Το μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα στην αυτοεκτίμηση προήλθε από ‘πράσινη άσκηση’ 5 λεπτών.
Όλα τα εξωτερικά περιβάλλοντα ήταν ωφέλιμα, περιλαμβανομένων των πάρκων σε πόλεις αλλά περισσότερο θετική επίδραση είχαν πράσινες περιοχές με νερό.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Environmental Science & Technology.

4 σχόλια:

  1. ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Είναι ο ιδανικός συνδυασμός αλλά ποιος μπορεί να είναι συνεπής; Εγώ δυσκολεύομαι. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστα, σε αυτό μπορώ να έχω ιδίαν άποψη, διότι για χρόνια γυμναζόμουν στο δάσος (μιας κι είναι κοντά μου) και πραγματικά δεν αλλάζω μέχρι σήμερα μία ώρα περπάτημα στη φύση με το καλύτερο γυμναστήριο. Αλλάζει η σκέψη, η οπτική, νιώθεις ευφορία, όρεξη και δύναμη!

    Η καλύτερη γιατρειά!

    :-) Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βάσσια
    Αν και δεν γυμνάζομαι πολύ (κακώς), όποτε είμαι αγχωμένος και κάνω μία βόλτα στη φύση, αμέσως συνέρχομαι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την αξία της γυμναστικής στη φύση. Καλή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή