Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τι είναι άγχος.

Το άγχος είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής μας ειδικότερα στην σημερινή κοινωνία και αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση των ανθρώπων. Η λειτουργία του αποβλέπει στην προετοιμασία του οργανισμού, ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει σε περιπτώσεις όταν υπάρχει κίνδυνος ή απειλή και να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει.

Το άγχος είναι ένας αυτόματος μηχανισμός, ένα συναίσθημα στο οποίο ο άνθρωπος πιθανόν οφείλει την ύπαρξή του σήμερα, διότι με αυτό μπόρεσε να ανταπεξέλθει σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις στην ζωή του κατά την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Προετοίμαζε τον άνθρωπο στο να πολεμήσει ή να τρέξει ή για να αμυνθεί. Το σύστημα αυτό ελέγχεται από το τμήμα του οργανισμού που ονομάζεται αυτόνομο νευρικό σύστημα και είναι η περιοχή που δεν ελέγχεται από την ατομική μας θέληση.

Μπορούμε να χωρίσουμε το άγχος σε δύο κατηγορίες, το φυσιολογικό άγχος και το παθολογικό άγχος.

Πολλές φορές προκύπτει από τον τρόπο ζωής που κάνουμε και είναι η καθημερινή έντονη εμπειρία της υπερέντασης, της πίεσης του χρόνου και της προσπάθειας που καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που μας επιβάλλονται κυρίως στη εργασία και στην οικογένεια.

Το φυσιολογικό άγχος, που αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι συχνά στη ζωή τους, είναι μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση που προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως παραπάνω αναφέρθηκε, να αντιμετωπίσει μια επικείμενη απειλή. Επιπροσθέτως υπάρχει και το λεγόμενο «δημιουργικό άγχος» μια χρήσιμη και φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας κατά την διάρκεια υλοποίησης κάποιων εργασιών.

Το παθολογικό άγχος αντίθετα είναι μια υπερβολική αντίδραση σε σχέση με την ένταση του ερεθίσματος που το προκαλεί. Συνήθως δεν υπάρχει φανερός λόγος για την έκκληση αυτού του άγχους. Έχει τις ρίζες του σε μια εσωτερική ψυχική ανασφάλεια και πολύ λιγότερο στις αντικειμενικές δυσκολίες του περιβάλλοντος.
Το είδος του άγχους αυτού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα των ατόμων.

10 σχόλια:

  1. ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΝΑΩ ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΣ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:)))
    ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άγχος, πέντε γράμματα και συνέπειες... αμέτρητες.

    Και πως να το εξαφανίσει κάποιος ή να το κάνει δημιουργικό ή να το εμποδίσει να ροκανίσει την ποιότητα ζωής.

    Καλη εβδομάδα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Την καλημέρα μου και από εμένα Σκρουτζάκο και όντως μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε λιγότερο καθημερινό άγχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βάσσια
    Μεγάλο ερώτημα. Κάθε μέρα αγχονώμαστε με ασήμαντα (ή και σημαντικά προβλήματα) με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας ζωής. Αν μπορούσαμε να ασκήσουμε κάποιον έλεγχο επάνω του, πόσο πιο χαλαρή και γαλήνια θα ήταν η ζωή μας (ή τουλάχιστον αρκετές φορές)
    Καλη σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άγχος?.....
    Καλέ τι είναι αυτό?....
    Μόνο που δεν κατάλαβα τελικά αν έχω φυσιολογικό ή παθολογικό άγχος....
    Εγώ το θεωρώ ασθένεια και μάλλον σοβαρή και ίσως ανίατη!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eva F.
    Εδώ που τα λέμε καμμιά φορά δεν είναι ευδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα στα δύο. Άρα θα πρέπει να είναι κανείς σε εγρήγορση. Πάντως αυτό το καθημερινό παλιοάγχος πολλές φορές για ασήμαντα πράγματα δεν το μπορώ!!!
    Καλή μέρα και ήρεμη ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το άγχος κι αν είναι πάντα ..επίκαιρο!
    Ακριβώς σήμερα σκεπτόμουν τη..δοσολογία του άγχους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναΐς
    Πολύ καλό η δοσολογία του άγχους, μέχρι τα μπούνια φυσιολογικό;
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μία από τις πιο συχνές καθημερινές εκφράσεις όλων μας είναι:"Έχω άγχος......".Γιατί;;;Πολλές φορές ούτε που ξέρουμε αφού ακόμα και τα πιο ασήμαντα πράγματα τα αναγάγουμε σε σημαντικά!!!!!!
    Μακάρι να το αποβάλλουμε κάποια στιγμή από την ζωή μας μήπως και τότε αυτή αποκτήσει πραγματικό νόημα και ποιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΓΓΕΛΙΝΑ
    Το "έχω άγχος αλλά δεν ξέρω γιατί" δηλώνει πως η αιτία του άγχους δεν μας είναι συνειδητή. Οπότε χρειάζεται να το ψάξουμε παρά πέρα αν θέλουμε να καταλάβουμε.
    Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή