Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκα και έκτοτε έχω διαταραχές στον ύπνο (κοιμάμαι λίγο, ξυπνάω πολύ νωρίς και δεν μπορώ να ξανακοιμηθώ, έχω εφιάλτες με ταχυκαρδία) και είμαι οξύθυμος. Ο παθολόγος μου έδωσε αντικαταθλιπτικά, αλλά τα έκοψα λόγω παρενεργειών. Είμαι 60 χρονών, δίχως προβλήματα υγείας.
Η συνταξιοδότηση είναι ένας ισχυρός ψυχοπιεστικός παράγοντας στην ζωή ενός ανθρώπου. Αποτελεί μία ισχυρή απώλεια, με πρακτικές και συμβολικές διαστάσεις. Η ψυχολογία μας διδάσκει ότι η συνταξιοδότηση, ιδιαίτερα για έναν άνδρα (λόγω κοινωνικών συνιστώσεων), είναι ένας «θάνατος». Ως γεγονός, συχνά προηγείται της εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, ιδιαίτερα στα άτομα τα οποία είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη λόγω κληρονομικότητας, προηγούμενου ιστορικού, μειωμένης αυτοεκτίμησης, αρνητικής αξιολόγησης της μέχρι τώρα πορείας της ζωής, ή στα άτομα των οποίων η δουλειά τους ήταν «το παν» ή των οποίων οι συνθήκες και η ποιότητα της ζωής δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια της εργασίας (λόγω αίσθηση μοναξιάς, απουσία αγαπημένων προσώπων, έλλειψη ουσιαστικής σχέσης κλπ.).
Ενώ έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, η αξιολόγησή τους θα πρέπει να γίνει καταρχήν από ψυχίατρο. Οι παρενέργειες από τα αντικαταθλιπτικά τις πρώτες ημέρες της αγωγής είναι συνηθισμένες, αλλά μία κοντινή σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό σας μπορεί να βοηθήσει την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών.
Η επίσκεψη σε ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να επανατοποθετήσετε τα ζητήματα μέσα σας, με αφορμή τις νέες αλλαγές στην ζωή σας.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι δρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr
Πηγή: ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου